דובאי, העיר היפה של איחוד האמירויות הערביות, היא גם אחת הערים העשירות בעולם, ביתו של כל פריט יקר ומותג גדול הקיימים על הפלנטה הזו. העיר המדהימה מתהדרת בכמה מאתרי התיירות המדוברים ביותר, תשתית מטופחת, אירוח מרשים ומה לא. דובאי הפכה את עצמה למרכז עסקים עולמי ויעד תיירותי יוקרתי, והפכה להיות אחת מהמדינות העשירות ביותר בעולם. אז מדוע דובאי כל כך עשירה? כלכלתה תוססת ומגוונת ומייצרת הכנסות בדרכים שונות. זה כולל ייצור, מתן שירותים ותיירות. לכן, בניגוד לשכנותיה, שכלכלותיהן נשענות על נפט, לדובאי יש בסיס כלכלי מגוון הנשען על תעשיות פיננסים, מסחר, תחבורה, תיירות, נפט וטכנולוגיה (אם כי נפט בדובאי הוא גם גורם שאי אפשר להתעלם ממנו..). סחר חופשי, שיעור מס נמוך ומס הכנסה אפס הפכו את דובאי למרכז עסקי פופולרי ולמדינה עשירה. דובאי היא גם השער למזרח ומתגאה בתזרים הנוסעים הבינלאומי הגבוה ביותר בעולם. זהו יעד בעל שם עולמי לכל המטיילים, כולל העשירים והמפורסמים. דובאי היא מטרופולין מפואר שלא מתבייש להתהדר בעושרו. לפיכך, יש לו משיכה ברורה ומדוברת לאליטה ולעשירים שברחבי העולם, ואלו הופכים אותו ליעד תיירותי יוקרתי. העיר מתהדרת במלון שבעת הכוכבים היחיד בעולם בבניין הגבוה ביותר עלי אדמות, בורג' אל ערב. לדובאי יש עושר כולל של 312 מיליארד דולר והיא העיר המובילה באפריקה ובמזרח התיכון ומרכז העושר הרביעי בגודלו בעולם. העיר עומדת במוניטין המשגשג שלה ומספקת את כל מה שאתם צריכים כדי להצליח, כולל הון, שוק, תשתית ברמה עולמית וסביבה מאובטחת. אפילו לשוטרים בדובאי יש רמת חיים גבוהה. זוהי העיר היחידה בעולם שבה שוטרים נוהגים בבוגאטי, פרארי ולמבורגיני, ולא במכוניות סדאן רגילות.
איך הכל התחיל?
סחר הפנינים היה מקור ההכנסה העיקרי במדינות הטרוריאליות, הידועות כאיחוד האמירויות הערביות, משנות ה-70 של המאה ה-20 ועד סוף שנות ה-30. צלילת פנינים הייתה ההתחלה הצנועה במסחר עבור קהילות הדייגים השלוות של המפרץ הפרסי, אבל היא הכינה את הבמה לעיר המפוארת והידועה בעולם, דובאי. משנות ה-40, דובאי ואבו דאבי היו מסוכסכות על גבולן הצפוני, ריב שנמשך גם לאחר הקמת איחוד האמירויות ב-1971. בשנת 1979 הסתיימו פעולות האיבה בין שתי המדינות לאחר הסכם רשמי שאפשר לדובאי עצמאות יחסית על כלכלתה. בסוף שנות ה-50, בעקבות עימותי הגבול, כלכלת אבו דאבי שגשגה בזכות הכנסות גבוהות מנפט, בעוד שדובאי חוותה אתגרים פיננסיים. המצב גרם לשייח' ראשיד בן סעיד אל מקטום, שליט דובאי, לפתח פתרונות חדשניים ומשנים. הוא זיהה את התשתיות כמניע הכלכלי המרכזי לטווח ארוך והשקיע רבות בפיתוח נמל התעופה הבינלאומי והנמל הימי. ב-1960 הושלם שדה התעופה הראשון של דובאי, והחפירה של נחל דובאי החלה ב-1963. שייח' ראשיד בן סעיד אל מקטום נאלץ ללוות כמויות עצומות של כסף, מיליארדי דולרים, כדי להשלים את הפרויקט. זה התברר כהצלחה עצומה מכיוון שהוא פתח את הנמל לכל כלי השיט היוצאים לאוקיינוס והשיק את שוק ייצוא הזהב מחדש.
נקודת המפנה
עד כה, הכל טוב ויפה. אבל כדי להבין באמת מדוע דובאי כל כך עשירה, אי אפשר להתעלם מהגורם ששינה את פני המשחק - הנפט. בשנת 1966 התגלה נפט בדובאי, כשדובאי החלה לשלח אותו ברחבי העולם ב כבר בשנת 1969. הנפט ויצירת הריאל, מטבע חדש עם מדינת קטאר העצמאית החדשה, אפשרו לדובאי להתרחב ולהתפתח במהירות. דובאי השקיעה את הכנסות הנפט בבניית התשתית של העיר, מה שתרם לתנופת התיירות ולגיוון הכלכלי. כיום, תעשיית התיירות מהווה קרוב ל-20% מהתוצר המקומי הגולמי (GDP) של דובאי. התשתית גם גרמה להתרחבות במסחר ובתעשייה. במהלך שנות ה-80, דובאי המשיכה לגוון את זרמי ההכנסות שלה כדי להתחרות ברווחי הנפט העולים של אבו דאבי. בשנת 1985 פיתחה דובאי את האזור החופשי הראשון שלה ב- Jafza (Jebel Ali Free Zone) האזור הכלכלי החופשי הגדול ביותר שלה בעולם. לאחר מכן, נוספו כ- 30 אזורים חופשיים נוספים, בהם זרים נהנים מהנחות מס, פטור ממכס והטבות אחרות. האזורים החופשיים החדשים כוללים את:
העיר הימית של דובאי - עם מתקנים רבים, כולל קויו מים ונמלים.
Dubai Media City - אזור פטור ממס שנועד להגביר את חותמה של דובאי בתקשורת העולמית.
Dubai Internet City - אזור טכנולוגיית אינטרנט עם הטבות בעלות והטבות הקשורות למס.
כתוצאה מכך, חברות בינלאומיות רבות נהרו לדובאי. עסקי Jafza מהווים 20% מכלל ההשקעות הזרות. כ-144,000 עובדים מייצרים קרוב ל-80 מיליארד דולר בכסף שאינו נפט ומהווים 21% מהתמ"ג של דובאי. עסקי הנפט מייצגים פחות מחמישה אחוזים מהכלכלה. הפעילויות הימיות המשגשגות של דובאי הן מקור נהדר לעושרה של העיר. ג'בל עלי, נמל המסחר האדיר, הוא הנמל העמוס ביותר באפריקה ובמזרח התיכון. מיקומה של דובאי הופך אותה לאידיאלית לעסקים ימיים, מה שמושך סוחרים מכל האזור ומכל העולם. יתר על כן, ג'בל עלי יושב בתוך Jafza הנקרא אזור חופשי ג'בל עלי. וזה אומר שהנמל הוא אחד הנכסים היקרים ביותר של דובאי.
דובאי כיום
דובאי היא בירת הקניות, המסחר, העסקים וההשקעות של אפריקה והמזרח התיכון ואחת הערים המובילות בעולם, ובהחלט אפשר להבין עכשיו מדוע דובאי עשירה כל כך. העיר כוללת כמה מהתשתיות המדהימות ביותר בעולם בעיקר באזור שבין נמל התעופה הבינלאומי של דובאי לקניון דובאי. העיר התגלתה גם כיעד התיירות העולמי המוביל. היא מארחת כמה מהמלונות הבולטים בעולם, אתרי נופש אקזוטיים ונופים מדבריים פנטסטיים. מבקרים יכולים בקלות לשכור מכונית יוקרה בדובאי, עם או בלי נהג, כדי להתנייד במהלך שהותם, ולהרגיש גם הם חלק מהעושר המקיף את העיר. כיום, דובאי היא עיר הטרוגנית, דינמית ומוכרת בעולם כמגרש המשחקים של המיליונרים ועיר הזהב. העיר עומדת במוניטין שלה בכך שהיא מציעה תשתית ומתקנים מעולים ברמה עולמית. הוא יוצר סביבה פנטסטית לעסקים ולהשקעה, כמו גם רגיעה ונוחות. לכן, מיליוני קונים, אנשי עסקים, משקיעים ותיירים מבקרים בדובאי מדי שנה.
Comments